Over Hongarije

Over Hongarije

over hongarije H ongarije ligt in het midden van Europa en ligt aan Oostenrijk, Slowakije, Roemenië, Slovenië, Oekraïne, Servië en Kroatië. En door Hongarije stroomt de rivier de Donau. In Hongarije wonen ongeveer 10 miljoen inwoners.

Geschiedenis van Hongarije

Hongarije komt voor het eerst voor in de geschiedenis in de Romeinse tijd toen de Romeinen het gebied wat tegenwoordig Hongarije is bezette. De Hunnen woonde in het gebied na de Donau wat niet overgenomen was door de Romeinen en het lukten de Hunnen om de Romeinen te verslaan en ook het gebied aan de andere kant van de Donau over te nemen. In de tijd die volgde hebben er veel verschillende volken in Hongarije geleefd. Rond 900 kwamen de ‘Hongaren’ in Hongarije. Dit waren van oorsprong mensen die rondtochten maar in Hongarije vestigden ze zich en paste ze zich aan de omgeving aan. Het Hongaarse koninkrijk was een sterk maar had meer succes kunnen boeken als er onderling minder strijd was om de macht. Er kwam wel een sterke nieuwe opponent waar Hongarije het tegen moest opnemen namelijk het Ottomaanse rijk en die hebben 150 jaar de macht overgenomen in Hongarije. Hongarije werd geholpen door Oostenrijk die de Turken weer verdreven. 1867 kwam er een verbond tussen Hongarije en Oostenrijk .

Na 1900

Tijdens de 1ste Wereldoorlog viel Oostenrijk-Hongarije uit elkaar en werd Hongarije een apart onafhankelijk land. Wel hadden ze gebieden verloren die de toenmalige leider wilden terug krijgen, hij probeerde een samenwerking te krijgen met Hitler en dat lukte, Hitler hielp Hongarije met het terug krijgen van gebieden. Toen de leider van Hongarije de nederlaag van Duitsland zag aankomen en met de geallieerden ging praten werd hij opgepakt en werd Hongarije bezet door de Duitsers. Er werden meteen vele Hongaarse joden uitgeroeid door de Duitsers. In 1945 Veroverde de Sovjet-Unie Hongarije en kreeg de bevolking van Hongarije wederom weinig vrijheid totdat ze in 1956 in opstand kwamen. In 1990 waren de eerste democratische verkiezingen in Hongarije.

Verkeer
Hongaarse economie

Sinds 1990 maakt Hongarije gebruik van een sociale markteconomie waardoor na een aantal opstartjaren de economie begon te verbeteren. De economie blijft steeds groeien en de voorspelling zijn dat ze langzaam maar zeker ingaan lopen op de gemiddelde economieën van Europa. Wel is het zo dat momenteel ongeveer 15% van de totale bevolking leeft onder de armoedegrens. En ongeveer 10% van de Hongaren zijn werkloos, wel is het zo dat in Hongarije de zwarte economie heel snel groeit. Het is wel zo dat er veel vergrijzing in Hongarije voorkomt en er dus veel gepensioneerden zijn die niet werken maar wel geld moeten krijgen.

Hongarije heeft veel wegen alleen zijn de wegen niet goed genoeg voor de huidige drukte en staan er veel files in de grote steden van Hongarije. Ook heb je in Hongarije een vignet nodig om gebruik te mogen maken van de wegen. Ook heb je een groot spoornetwerk in Hongarije waarbij Budapest het centrum is. Ook zijn er 4 grote vliegvelden in Hongarije en is het land dus makkelijk bereikbaar.

Terug naar boven