• laptopmockup_sliderdy
  Alles over de Hongaarse vlag
  Twee takjes in de vlag?
  Prachtig landen toch veel cultuur
 • slidebg2
  Een eigen vlag
  Mooi en van uitstekende kwaliteit
 • slidebg3
  Vakantie in Hongarije
  Goedkoop met heerlijk eten en prachtige bezienswaardigheden?

Het verhaal achter de Hongaarse vlag

D e Hongaarse vlag bestaat uit drie horizontale banen waarbij de bovenste baan rood is, de middelste baan is wit en de onderste baan heeft de groene baan. In de staatsvlag staat in het midden van de vlag het wapen van Hongarije en op de oorlogsvlag staan 2 takjes met het wapen van Hongarije en aan de rand zitten rood, groene vlaggetjes. De officiële Hongaarse vlag is officieel in gebruik vanaf 1957 terwijl de kleuren al lang in gebruik zijn als land voor Hongarije.

Geschiedenis van de Hongaarse vlag

Tijdens een opstand in 1848 was de Hongaarse bevolking klaar met de monarchie die op dat moment in Hongarije speelde en wilden ze de Hongaarse republiek oprichten. Het lukte de koning om de opstand neer te slaan en de keizer verbood de vlag die de bevolking had ontworpen. Nadat Oostenrijk en Hongarije in 1867 een verbond sloten kwam er een Oostenrijk- Hongaarse vlag. De bovenste baan van de vlag was rood, de middelste baan wit met aan de linkerkant het Oostenrijkse wapenschild en aan de rechterkant het Hongaarse wapenschild en de onderste baan is links rood en aan de rechterzijde groen waardoor de kleuren van beide landen in de vlag zijn opgenomen. Nadat het verbond tussen Oostenrijk en Hongarije stopte kreeg Hongarije weer de rood-wit-groene vlag waar wel verschillende emblemen in voorkwamen. Zo stond er van 1949 tot en met 1955 en rode ster in het van de vlag en tijdens de Hongaarse opstand werd de ster uit de vlag geknipt en werd de Hongaarse vlag gebruikt met een gat erin.

Vlaginstructies

In de meeste landen is gewoonlijk om bij het overlijden van een belangrijk persoon of een andere treurige gebeurtenis als teken van rouw de vlag halfstok te hangen. Alleen gebeurt dat in Hongarije op een andere manier daar hangen ze namelijk een zwarte vlag op.

Hongaarse vlag

De Hongaarse vlag is afgeleid van de Franse vlag die ook driekleurige banen heeft en omdat de Fransen ook een revolutie hebben gehad die wel slaagde waren ze een voorbeeld voor de Hongaren tijdens hun revolutie. De kleuren komen uit het wapen van Hongarije waar de kleuren groen en rood in staan. De kleur rood betekent kracht, de kleur groen geeft het volk hoop en wit geeft het volk geloof. Er waren ook Hongaren die vinden dat rood staat voor het bloed van de strijders voor het vaderland en de kleur wit staat voor de vrijheid en de kleur groen die staat voor Hongarije. Zo zijn er verschillende theorieën over waar de kleuren van de Hongaarse vlag voor staan.

Terug naar boven